Βαρβαρότητα, ψέματα και άλλα μεζεδάκια..

Πολλές φορές βλέπω κάτι που ναι μεν αξίζει σχολιασμό αλλά όχι δα και ολόκληρη ανάρτηση.. Και βρίσκομαι στο δίλημμα: να το σχολιάσω εδώ και τώρα (στην βράση κολλάει το σίδερο) ή να το κρατήσω στα κιτάπια μου ? Αποφάσισα λοιπόν να σερβίρω τους μεζέδες γιατί μερικοί με το θράσος και την ασχετοσύνη που τους δέρνει, εάν δεν αντιδράσεις νομίζουν πως έχουν δίκιο κιόλας !

Η υποφαινόμενη διάβασε το άρθρο του SV2XI στο 5-9report, έχει τρελά κέφια και σχολιάζει !


Το θέμα δημιουργήθηκε με την ελληνική συμμετοχή στο HST 2010 - στο μεταξύ γράφτηκαν διάφορα, στην συντριπτική πλειονότητά τους, θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια. Εγώ όμως θα εξετάσω ένα από τα 2 (διακριτικώς) αρνητικά σχόλια, αυτο του κ. Ουγιάρογλου SV2XI. Το "άρθρο" του δημοσιεύτηκε στο 5-9report το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ στην σελίδα 25.

Δύο διευκρινίσεις προκαταβολικά. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι μεγάλωσα σε βαπόρι δίπλα σε επαγγελματίες ασυρματιστές, ούτε ότι η μάνα μου ήταν μαρκόνισσα έτσι ώστε η πρώτη λέξη μετά το "μαμά" να είναι το "cq dx". Επίσης γεννήθηκα στην Θεσ/νικη και μεγάλωσα στις Σέρρες και όχι στο Μινσκ, στο Νοβοσιμπίρσκ ή στο Βλαδιβοστόκ που έχουν HST δραστηριότητα.
CW της κακιάς ώρας (της τάξεως των 5wpm) έμαθα για να περάσω τις εξετάσεις για το SV και μετά από τρία ολόκληρα χρόνια έπρεπε να συναντήσω έναν αμερικάνο στην Αυστραλία για να μου πει και να με πείσει πως το CW δεν είναι ούτε rocket science, ούτε το δόντι του δεινόσαυρου, αλλά είναι ένα συναρπαστικό mode που μπορεί να το μάθει ο καθένας. Κι έτσι κι έγινε, ο Bob N2OO αποδείχτηκε πως ήταν ένας θαυμάσιος και γενναιόδωρος δάσκαλος που με έκανε να αγαπήσω το CW και μετά από λίγους μήνες προπόνησης, άρχισα να κάνω απολαυστικά runs είτε σε contest είτε εκτός.
Πρώτη διευκρίνηση λοιπόν. Η σχέση μου με το CW όσον αφορά τις απαιτήσεις του "άερος", δηλαδή 2-way QSOs, είναι αξιοπρεπώς καλή, ενώ όσον αφορά το αγωνιστικό HST CW, η σχέση μου με αυτό ήταν ανύπαρκτη μιας και το άθλημα αυτό στην Ελλάδα έχει τόση απήχηση και ανάπτυξη, όσο το bobsleigh στην Τζαμάϊκα και το ski jumping στο Μαρόκκο.

Δεύτερη διευκρίνιση. Τα sparks και ο ενθουσιασμός για μια ελληνική συμμετοχή στο HST 2010 (η οποία όπως μάθαμε και αργότερα έμελλε να ήταν και η πρώτη) ήρθαν από την νεολαία, τον Παντελή SV2HWR και όχι από κάποιον "παλιό" και "προχωρημένο στο cw" όπως πχ ο κ. Ουγιάρογλου.
Με λίγα λόγια, ότι δεν έκανε ο κ. Ουγιάρογλου επι δύο δεκαετίες, το έκανε και το έσπρωξε ο Παντελής όντας λιγότερα από δύο χρόνια αδειούχος.
Τα sparks αυτά η Ε.Ε.Ρ. τα στήριξε εμπράκτως, όχι μόνο ηθικά, όχι μόνο οργανωτικά αλλά και διαθέτωντας ένα γενναιόδωρο κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων συμμετοχής (σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες ήταν μέλη της ΕΕΡ), έχοντας παράλληλα την πρόσκληση ορθάνοιχτη για συμμετοχή στην ομάδα και προς τα μη-μέλη. Κι εδώ να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου και δημοσίως προς τον Μάνο SV1IW και τον Κλιφφ SV1JG.

Όλα καλά μέχρι εδώ.
Πάμε τώρα στο άρθρο του κ. Ουγιάρογλου το οποίο θα διεξέλθω επισημαίνοντας τα αποσπάσματα που περιέχουν λάθη, ψέματα, ανακρίβειες, μαργαριτάρια (ελληνικά και γερμανικά), μπόλικη ασχετοσύνη σερβιρισμένη με πολλές περικοκλάδες ή απλώς αγνή κακία (η οποία ήταν η ικανή κι αναγκαία συνθήκη για την ανάρτηση αυτή). Πάμε λοιπόν διότι ο κρίνων κρίνεται, πολλές φορές αυστηρότερα κι από τον κρινόμενο,
ξεκινάμε από τα μαλακά:
  • "Σήμερα με την βοήθεια των υπολογιστών μπορούμε και μετράμε ανθρώπους που έχουν την
    δυνατότητα να ακούν ακόμα και μορς σε διπλάσια ταχύτητα από ένα burst encoder"
    Τι θέλει να πει ο ποιητής? Εάν κάποιος φιλέρευνος αναγνώστης καταλάβει τα ελληνικά αυτά, τον ικετεύω να με ενημερώσει. Και μετά ας ενημερώσει και τον ποιητή γιατί ούτε αυτός έχει πολυκαταλάβει τι έγραψε.
  •  "... άλλα και να αποτελέσει RFC (reference for comments)"
    Εδώ ο κ. Ουγιάρογλου ξεπέρασε τον εαυτό του από κάθε άποψη:
    Πρωτίστως δημιουργώντας καινούργιους όρους.
    Μάλλον αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν το RFC = Request For Comments (και όχι φυσικά Reference For Comments), το οποίο όμως, όπως και να έχει, ουδεμία σχέση έχει με αυτό που εννοεί ο συντάκτης του άρθρου. Μάλλον επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη για τα γλωσσικά κάλλη και τα πλούτη του, αλλά ω φευ !

    Σε δεύτερη φάση, με εντυπωσιάζει η αυτοπεποίθηση που έχει ο κ. Ουγιάρογλου, θεωρώντας το σύντομο άρθρο του (με όλα τα λάθη, τις ανακρίβειες και τα παρελκόμενα που θα παρουσιαστούν παρακάτω) ως "σημείο αναφοράς" για τους "προχωρημένους στο cw συναδέλφους". Δυστυχώς ο κ. Ουγιάρογλου δεν έχει επίγνωση ότι αγκυροβόλησε σε πελάγη προχωρημένου cw, με κίνδυνο να πνιγεί.
  • "Γενικά η ταχύτητα μετριέται σε χαρακτήρες το λεπτό (...) paris, codex, wpm (...)"
    Ίσως η πιο hardcore κοτσάνα από το εκτενές κοτσανολόγιο του άρθρου.
    Πολύ ωραία η σύντομη παρουσίαση των συστημάτων μέτρησης ταχύτητας. Τα εν λόγω συστήματα ωστόσο, δυστυχώς για τον κ. Ουγιάρογλου, ουδεμία σχέση έχουν με το σύστημα ταχύτητας που χρησιμοποιείται στους HST αγώνες.
    Προς ενημέρωσή σας, στους HST αγώνες εδώ και 6 (!!!) χρόνια, η ταχύτητα μετριέται ΟΧΙ με το σύστημα PARIS, αλλά σε true speed, real characters. Καμία σχέση με το PARIS ή το CODEX δηλαδή, που περιέγραψε ο κ. Ουγιάρογλου. Ξέθαψε το CODEX το οποίο έχω συναντήσει μόνο σε manuals μαυσωλειακών keyers αλλά για την true speed η οποία είναι και αυτή που χρησιμοποιείται, καμία απολύτως αναφορά !!
  • "Στην φωτογραφία (foto1) βλέπεται τον τρόπο που στενογραφώ εγώ τα γράμματα σε ταχύτητες πάνω από 130 cpm"
    Μετά την δημιουργία του μοναδικού στον κόσμου RFC, ο κ. Ουγιάρογλου δημιούργησε και στενογραφικό αλφάβητο !  Το οποίο για την ακρίβεια, είναι κάτι μεταξύ λατινικού και ελληνικού αλφαβήτου με πια πινελιά στενογραφικού. Επίσης τα 130cpm σε τι ταχύτητα είναι ?  PARIS ή.. CODEX ?  Επίσης ο κ. Ουγιάρογλου στο mixed είναι τόσο γρήγορος, που δεν χρειάζεται να στενογραφεί τα σημεία στίξης. Εύγε !  Κι εδώ μπορείτε να δείτε πως πραγματικά στενογραφεί κάποιος στα 230cpm.
    Για την ιστορία, δεν είδα ΚΑΝΕΝΑΝ να στενογραφεί στα 130cpm. Μάλλον κι αυτό είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία του κ. Ουγιάρογλου.
  • "Η βαθμολογία εξαρτάται ιεραρχικά από τα λάθη μας , την αρχική ταχύτητα, τον αριθμό των διακριτικών (Επισήμως είναι
    50 σε κάθε προσπάθεια), την περιπλοκότητα των διακριτικών και από τον χρόνο που πληκτρολογούμε. ( Ο χρόνος πληκτρολογήσεως δεν μετρά τόσο πολύ στην βαθμολογία.)"
    Η ιεραρχία του κ. Ουγιάρογλου δεν συμφωνεί με την ιεραρχία που έχουν θέσει αυτοί που δημιούργησαν το πρόγραμμα:

    "The number of points for each call is primarily related to the CW-speed sent, the number of errors and the length of the call. In addition typing time exerts a minor influence."

    Όσο εκείνο για τον αριθμό των διακριτικών και την περιπλοκότητα (μάλλον εννοεί το ΜΗΚΟΣ των διακριτικών και για την ιστορία τα slashed διακριτικά είναι πάντοτε 5 στον αριθμό) δεν το πολυκατάλαβα. Μάλλον ούτε και ο κ. Ουγιάρογλου.
  • "Το RufZxp (foto2) που το όνομα του είναι σύντμηση των Γερμανικών λέξεων rufzeichnen hören ..."
    Κρίμα το ελβετικό διακριτικό που φιγουράρει σε περίοπτη θέση, διότι ο κ. Ουγιάρογλου τόσα χρόνια ραδιοερασιτέχνης εκεί στην Ελβετία δεν έμαθε πως το διακριτικό κλήσης στα γερμανικά είναι Rufzeichen και όχι rufzeichnen. (zeichnen = ζωγραφίζω, σκετσάρω !). Το πρόβλημα του κ. Ουγιάρογλου δεν αφορά μόνο την μητρική του γλώσσα, αλλά και την γερμανική.
  • "ακούμε το επόμενο διακριτικό, αν είναι σωστό η ταχύτητα ανεβαίνει αυτόματα κατά 8 γράμματα αν όχι, κατεβαίνει αντίστοιχα"
    Σίγουρα !  Αντίστοιχα, αν η ταχύτητα είναι της τάξεως των 500cpm, ανεβαίνει/κατεβαίνει κατά 15cpm (και όχι 8cpm !!!), ενώ γύρω στα 100cpm το speed increment είναι μόλις 3cpm. Με λίγα λόγια το increment φυσικά και ΔΕΝ είναι μια σταθερή τιμή των 8cpm, αλλά είναι μια τιμή που αντιπροσωπεύει το 3% της ταχύτητας στρογγυλοποιημένη, και ως εκ τούτου, είναι διαφορετική σχεδόν κάθε φορά.
  • "Οι παράμετροι δίνονται αυτόματα από το πρόγραμμα αν επιλέξουμε στις παραμέτρους HST."
    Όχι, οι παράμετροι δεν δίνονται καθόλου αυτόματα. Οι ακριβείς παράμετροι υπάρχουν στο appendix που μπορεί κανείς να βρει στα HST Rules και πρέπει να τις μεταφέρει στο αντίστοιχο αρχείο .ini για να έχει όμοιες παραμέτρους με αυτές που χρησιμοποιούνται στους αγώνες.
  • "Στους διεθνείς αγώνες, από κάθε χώρα προκρίνεται μόνο ένας αθλητής και έτσι συμβαίνει να προκρίνονται κάποιοι οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία η δεν συμμετέχουν καν σε τμήμα του επί μέρους αγωνίσματος και να μην προκρίνονται αθλητές με πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις. Απίστευτο;;; Δεν νομίζω!!! Αρκεί να δείτε τα φετινά αποτελέσματα εδώ"
    Κι εδώ είναι το σημείο που χτυπά η τρυφερή καρδιά του άρθρου του κ. Ουγιάρογλου.
    Αφού έκανε μια τελείως τσαπατσούλικη παρουσίαση (ή μάλλον απαράδεκτη, τόσο τεχνικά όσο και γλωσσικά) η οποία μόνο θα μπέρδευε έναν υποψήφιο HST αθλητή, γεμάτη λάθη, ανακρίβειες διανθισμένη με περιαυτολογίες, αφού ξεχνά και προσπερνά το εντελώς ασήμαντο γεγονός πως φέτος μια ελληνική ομάδα πήγε σε αγώνες HST, καταλήγει να πει ότι αδικήθηκαν αθλητές με κορυφαίες επιδόσεις ενώ προκρίθηκαν άλλοι που δεν συμμετείχαν καν σε τμήμα του επι μέρους αγωνίσματος.

    Για ποιόν (δεν) χτυπά η καμπάνα ?  Για τον κ. Ουγιάρογλου φυσικά. Εκτός από τα ελληνικά και γερμανικά του, μάλλον και τα αγγλικά του είναι αρκετά πτωχά και δεν κατανόησε το σημείο των rules όπου περιγράφουν τα penalties.
    Με λίγα λόγια όταν κάποιος αθλητής τιμωρείται με μηδέν βαθμολογία, είναι διότι έκανε περισσότερα από 5 λάθη κι όχι γιατί έπινε φραπέ, κάπνιζε τσιγάρο στο διάδρομο ή έπαιζε πινγκ-πονγκ στο ισόγειο.
    Γιατί ?  Λόγω απειρίας ίσως? Ίσως επειδή στην Ελλάδα το HST είναι ανύπαρκτο και πρώτη φορά οι έλληνες είδαμε στην Πολωνία τι εστί HST?  Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Ουγιάρογλου.

    Εγώ όμως προ(σ)καλώ τον κ. Ουγιάρογλου να κάνει μια απλή πρόσθεση: τις ηλικίες των μελών της ομάδας: θα δει πως το άθροισμα σχηματίζει την ηλικία του. Τυχαίο???  Δεν νομίζω!!!
    Όσα δηλαδή δεν έκανε ο ίδιος του μια ολόκληρη ζωή το έκαναν τρεις ραδιοερασιτέχνες, όλοι κατά πολύ νεότεροί του και αυτό το γεγονός θα έπρεπε αν μη τι άλλο να το σεβαστεί, αν όχι να το στηρίξει.
    Αλλά ως γνωστόν, όπου ο Έλληνας πατεί, χορτάρι δεν φυτρώνει.

    Επί της ουσίας του θέματος, αυτοί είναι οι κανονισμοί της IARU. Το γεγονός δηλαδή που περιγράφει ο κ. Ουγιάρογλου, είναι αποτέλεσμα των κανονισμών που έχουν συντάξει τα HST Working Group Members και όχι άνθρωποι άσχετοι με το άθλημα. Και φυσικά συμβαίνει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, δεν έγινε μόνο φέτος. Αλλά, ω φευ !
  • "Η λύση είναι απλή χωρισμός σε κατηγορίες ανάλογα των δυνατοτήτων της κάθε χώρας."
    Ναι πρόκειται για μια φανταστική λύση, να κάνεις αγώνες δύο ταχυτήτων. Δεν ξέρω σε ποιό άλλο άθλημα γίνεται τέτοια διάκριση, αλλά αυτή την λύση την πρότεινε και ο SV1RP.
    Εγώ ανυπομονώ να ακούσω πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση στην πράξη (μιας και οι δυνατότητες δεν αφορούν ΜΙΑ ΧΩΡΑ, αλλά ΕΝΑΝ ΑΘΛΗΤΗ) αλλά κυρίως το ΓΙΑΤΙ.
    Μάλλον σε κάποιους δεν αρέσει να τερματίζουν προς το τέλος. Πρόβλημά τους. Ας κάνουν αγώνες με τα δικά τους μέτρα και σταθμά για να τερματίζουν πρώτοι.
  • "Τέλος η επιλογή του κάθε υποψηφίου ιδιαιτέρα αν αυτός προορίζεται για διεθνείς αγώνες πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια , φυσικά κατόπιν προκριματικών αγώνων και όχι για παράδειγμα αν κάποιος υποψήφιος ανήκει σε συγκεκριμένο σύλλογο η όχι."
    Ανακρίβεια ή ψέμα ? Για να δούμε !
    Η ΕΕΡ είχε ανοιχτή-ορθάνοιχτη πρόταση σε ΟΛΟΥΣ όσους θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα, άσχετα με το αν ήταν μέλη της ή όχι. Η κάλυψη των εξόδων συμμετοχής (250EUR), μερικώς ή στο ακέραιο, από την ΕΕΡ θα αφορούσε μόνο τα μέλη της ωστόσο.
    Με λίγα λόγια, για όσους δεν το ξέρουν, το τζάμπα πέθανε. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΕΕΡ πρέπει να "ξηλωθεί" και να χρυσοπληρώσει την συμμετοχή κάποιου που αρνείται να στηρίξει την εθνική του ένωση με λίγα ευρώ ετησίως.

    Επίσης, κανείς δεν επιλέχθηκε όπως και κανείς δεν απορρίφθηκε όπως αφήνει (ψευδώς) να εννοηθεί ο κ. Ουγιάρογλου.
    Τρία άτομα μαζευτήκαμε με το ζόρι. Επομένως τα "μη-αξιοκρατικά" κριτήρια που βαρυσήμαντα αναφέρει ο κ. Ουγιάρογλου, υπάρχουν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας του. Αλλά η ρετσινιά μένει. Κάποιος αδαής καταλαβαίνει πως οι τρεις που πήγαν ήταν οι "διαλεγμένοι" άσχετα αν αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί στην πραγματικότητα ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ όποιον γνωρίζει CW να έρθει στην ομάδα για να μην πάμε τρεις κι ο κούκος. Αλλά φευ !
    Εκεί που μας χρωστάγαν μας πήραν και το βόδι !
  • "Ακούμε σωστά το 85-90 % των γραμμάτων? Ανεβάζουμε ταχύτητα κατά 10-15 %."
    Εγώ έμαθα από κορυφαίους αθλητές πως πρώτα κάνεις master μια ταχύτητα και στο τέλος της προπόνησης, ανεβάζεις ταχύτητα για να ζοριστείς.
    Αλλά μάλλον η Ουγιαρόγλεια μέθοδος είναι μοναδική στο είδος της κι έχει τέτοια αυτοπεποίθηση, ώστε να διαφημίζεται ως άρθρο και να θέλει να αποτελεί "RFC".
    Ίσως λόγω αυτής της μεθόδου ο κ. Ουγιάρογλου να βιώνει το "accuracy transcends speed" και παίρνει feedback στο cluster όπως το
    DF2HA           7024.0 SX2WFF       every 2nd CALL a mistake
  • Και μην ξεχνάτε :
    "Ham Radio without CW it's like CB"
    Και μην ξεχνάτε: ο Ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι χόμπυ, αλλά μια συλλογή από επιμέρους διαφορετικά χόμπυ. Δεν γίνεται σε όλους να μας αρέσουν τα ίδια πράγματα και κυρίως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε με το στανιό αυτά που διασκεδάζουν εμάς στους άλλους. Το CW είναι ένα πολύ ξεχωριστό mode που μπορεί να το μάθει ο καθένας άσχετα με την ηλικία του, αρκεί να στρωθεί και να προπονείται με συνέπεια για 1-2 μήνες. Πχ ο SV8GKE ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να μάθει CW και τώρα και QSO κάνει και ψηλότερα scores στο RUFZxp κυνηγάει.
    Όσο για το CB, πολλοί κορυφαίοι συνάδελφοι προήλθαν από αυτό. Ντροπή δεν είναι το CB, ούτε το να μην ξέρεις CW. Ντροπή είναι το να πουλάς κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που πραγματικά είσαι.
    Όπως όταν είχα αρχίσει να ασχολούμαι με το RUFZxp και σκοράριζα περίπου 12k, ενώ ο κ. Ουγιάρογλου 17k. Και σχολίασε με ύφος δέκα καρδιναλίων "αααα Βικτώρια.. το σκορ σου είναι λίγο, πολύ λίγο !" (και όλα αυτά για.. 5k διαφορά !)
    Όπως μπορεί ο καθένας κ. Ουγιάρογλου !  Ευτυχώς που οι περισσότεροι δάσκαλοι CW απέχουν έτη φωτός μακρυά από την δική σας νοοτροπία !
Δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω με τα ενοχλητικά πολλά και σοβαρά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη του άρθρου. Αυτά τα μαθαίνουμε στο μάθημα "Γλώσσα" στην έκτη δημοτικού.

Πάντως, αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το CW, ρωτήστε, μιληστε με κάποιον "ιδικό" και με όχι κάποιον που αρέσκεται να αυτοδιαφημίζεται ως "ιδικός" και "προχωρημένος". Οι σοβαροί συνάδελφοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί σας και θα σας ενθαρρύνουν χωρίς να σας παρουσιάζονται ως αυθεντίες.

Προσωπικά ανυπομονώ να δω όλους αυτούς τους θεωρητικά "ιδικούς", τους παλαίμαχους και δήθεν "βετεράνους" τι αποτελέσματα θα έφερναν, αν τολμούσαν να πήγαιναν σε αγώνες.
Σαν αγωνιζόμενοι φυσικά. Όχι σαν αρθρογράφοι, σαν επισκέπτες ή διακοσμητικά στοιχεία.
Όταν θα αφήσουν την θεωρία και θα περάσουν στις εφαρμοσμένες επιστήμες. Εκεί να δούμε ποιός θα εισπράξει φάσκελα.

Και να καταστήσω σαφές, πως δεν με ενοχλεί -και στο κάτω κάτω δεν με αφορά- αν κάποιος είναι άσχετος, ημιμαθής, δήθεν ή ανορθόγραφος. Πρόβλημά του. Με ενοχλεί όταν όλα αυτά συνδυάζονται σε ένα πρόσωπο το οποίο επιπρόσθετα προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιές με κακόβουλη κριτική στα πλαίσια της προσπάθειάς του να μειώσει συναδέλφους. Ε, εκεί θα πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει, θα αστράψει και θα βροντήξει, ώστε την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικός.

Εμείς θα είμαστε εδώ πάντως, μέχρι να βγάλει ο Ήλιος κέρατα.