Ενθάδε κείται έγραψαν ο λέων με τον βόα (κι άλλες μακάβριες ιστορίες με απλά μαθηματικά)

Πολύ μου άρεσε το σκεπτικό και η διατύπωση του SV3APV στην τρέχουσα δημόσια διαβούλευση. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα. Πέταξε ένας τρελός από το ΥΜΕ μια πέτρα στο πηγάδι και τρέχουν τώρα σαράντα γνωστικοί να την βγάλουν.
Εδώ λοιπόν, στην Δανιμαρκία του Νότου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό. Υπάρχουν πολλοί τροχοί που δουλεύουν σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν έχουμε παρά να τους πάρουμε, ίσως να τους βελτιώσουμε και εν πάσει περιπτώση να τους προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες.

Ενώ λοιπόν ο Κανονισμός των Ραδιοερασιτεχνών εκσυγχρονίζεται, εναρμονίζεται με τις συστάσεις CEPT καθώς και άλλες της ECC, έχει και άλλες καινοτομίες οι οποίες είναι προφανές ότι συντάχθηκαν και διατυπώθηκαν από υπαλλήλους του ΥΜΕ που σαφώς δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και αποκλείεται να συμβουλεύθηκαν έναν έστω ενεργό ραδιοερασιτέχνη.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 100W ERP τα οποία καθιστούν όλους τους ρ/ε μιας χώρας εν μια νυκτί παράνομους και την χώρα μας τεταρτοκοσμική στον ρ/ε χάρτη.

Επίσης, δίνεται μια φανταστική λύση στην απίστευτη σπατάλη callsign. Εάν ισχύσουν λοιπόν όσα λέει το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 θα δίνονται λέει 4ψήφια callsign (!!!!) ενώ σύμφωνα με το άρθρο 12 "Τα διακριτικά κλήσεως, σε καμία περίπτωση δεν επαναχορηγούνται σε άλλους ραδιοερασιτέχνες.".
Πολύ ωραία. Κοντολογίς, η νέα γενιά ραδιοερασιτεχνών καταδικάζεται σε δύσχρηστα και τεταρτοκοσμικά callsign της μορφής SV1RDGT επειδή κάποιοι αγωνιούν τι θα απογίνουν τα callsign τους εφόσον πεθάνουν (!!!!) και το ΥΜΕ έσπευσε να ικανοποιήσει το "δίκαιο" αυτό αίτημα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα suffix είναι μοναδικά στην Ελλάδα (δηλ το ΥΜΕ διανέμει suffix blocks στις κατά τόπους ΑΠΥ με απότελεσμα να υπάρχει μόνο πχ SV2KBS και όχι SV1KBS, SV6KBS, SV9KBS κοκ) και ότι δεν θα δωθούν 3 σειρές suffix blocks για να μην γίνεται η σύγχυσή με τους με τον κώδικα Q καθώς και το suffix "SOS" δηλ μείον [(3x26)+1=79] καθώς επίσης δεν λαμβάνω υπόψη στον λογαριασμό μου τα SV0 διακριτικά.

Έχουμε λοιπόν σύνολο 3ψήφιων callsign στην Ελλάδα: 26^3-79 = 17497
Αντίστοιχα, σύνολο 2ψήφιων callsign: 26^2 = 676
Σούμα = 17497 + 676 = 18173

Κοντολογίς πετάμε στα σκουπίδια λόγω μοναδικών suffixes 18173x8 = 145.384 διακριτικά !!

Επιπρόσθετα με τα 145.384 callsigns που είναι στα σκουπίδια:

-Ήδη "χάνουμε" το prefix SY από τα special calls, καθώς σύμφωνα με την διαβούλευση φαίνεται πως θα δωθεί στους entry level ρ/ε (χάνουμε ένα special prefix εξ' ανάγκης δλδ)

-Σύμφωνα πάντα πάλι με το προσχέδιο "χάνουμε" και το SW prefix, καθώς αυτό θα χορηγείται σε αλλοδαπούς συναδέλφους που θα αιτούνται special callsigns.

-Κανονικά θα έπρεπε να χάσουμε και τρίτο (!!!) prefix όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες με μεγάλο ρ/ε πληθυσμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάντληση των διακριτικών όπως πχ στην Αμερική, Ιαπωνία, Ιταλία, αντί της εξωφρενικής λύσης με 4ψήφια callsigns !!

- Προφανώς δεν υπάρχει καμία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα διακριτικά, οπότε, στην ουσία κανείς δεν ξέρει ένα διακριτικό σε ποιόν πραγματικά ανήκει, αν είναι σε ισχύ ή όχι.

Αντί λοιπόν να ανακυκλώσουμε τα διακριτικά, όπως συμβαίνει ανά τον κόσμο, στην Αμερική με τα "Vanity Callsigns", στην Γερμανία με τα "Wunschrufzeichen", στην Βρετανία με "Transfer of callsigns" εμείς τα σπαταλάμε, πετάμε στα σκουπίδια δεκάδες χιλιάδες διακριτικά με το σύστημα των μοναδικών suffixes, αυτοπεριοριζόμαστε αφήνωντας όλο και λιγότερα special prefixes και βάζουμε στο νεκροταφείο, εσαεί στις δαγκάνες της σιωπής και της "αιωνιότητας" 2ψηφια και 3ψηφια callsign ανθρώπων που έφυγαν από την ζωή, ανθρώπων που πήραν μια άδεια για πλάκα και δεν πρόκειται ούτε να την ανανεώσουν, ούτε να την χρησιμοποιήσουν και το μέλλον της επόμενης γενιάς ραδιοερασιτεχνών είναι ο τραγέλαφος του τύπου SV1ABCD.
Για φαντάσου !  Φαντάζομαι ένα μελλοντικό QSO στα 80m CW μεταξύ δύο νεαρότερων ρ/ε: SV1ABCD de SV2EFGH pse K.

Η τραγική ειρωνεία, είναι πως ένας εξ αυτών που υποστηρίζουν αυτή την παράλογη και παγκοσμίως πρωτότυπη κατάσταση, είναι ότι ο κ Γεράσιμος Μανωλάτος SV1NK (δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο και φαντάζομαι ούτε αυτός εμένα) ο οποίος έχει ένα ιστορικό callsign όσον αφορά τον ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό, του SV1NK Νίκου Κατσέλη, ο οποίος ήταν QRV περί του έτους 1937 σύμφωνα με το βιβλίο του Norman Joly  "The dawn of amateur radio in the U.K. and Greece : a personal view" ωστόσο δεν νομίζω να θεωρείται "τυμβωρύχος" ή επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως αποδέχτηκε ένα ιστορικό διακριτικό ενός SK συναδέλφου σύμφωνα με την λογική του (το οποίο διακριτικό, έστω και άτυπο, δεν παύει να είναι ιστορικό και ενός εκ των πρωτοπόρων ρ/ε στην Ελλάδα).

Ας μην καταδικάσουμε την επόμενη γενιά ραδιοερασιτεχνών με δύσχρηστα, τεταρτοκοσμικά callsign τραγέλαφους, στο όνομα της ιστορίας.
Η ιστορία έχει γραφτεί, δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς και σαφώς δεν επαφίεται σε ένα διακριτικό κλήσεως, αλοίμονο, αλλά στα πεπραγμένα ενός ραδιοερασιτέχνη.
(Επίσης ένα key μένει silent, κι όχι ένα callsign. Στην Αμερική πχ, εφόσον ένας ρ/ε φεύγει από την ζωή, το διακριτικό μένει 2 χρόνια ανέγγιχτο και διαθέσιμο μόνο στους κοντινούς συγγενείς (σύζυγος, τέκνα κλπ) για μεταβίβαση. Μετά τα 2 χρόνια μπορεί να το πάρει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ρ/ε.)

Update: Ευχαριστώ όλους όσους μου δίνουν δυό-δυό τις αρνητικές ψήφους (και στον SV2HTC με τον οποίο συμφωνώ) και ανεβαίνουν αντίστοιχα 2-2 οι θετικές σε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες εντελώς τυχαία φέρουν περιέχομενο που διαφωνεί με το δικό μου.
Να 'στε γεροί και ακμαίοι, θα σας θυμόμαστε πάντα. Άλλωστε αν περάσει ο κανονισμός ως έχει, καλύτερα να σφραγιστούν τα μηχανήματα γενικώς να ξεμπερδέψουμε. Οπότε θα περάσουμε όλοι μαζί στην ιστορία ως οι τελευταίοι των Μοϊκανών.
Φιλάκια